DEZODORANT ALI ANTIPERSPIRANT, KAKŠNA JE SPLOH RAZLIKA MED NJIMA

 

Tako dezodoranti kot antiperspiranti imajo skupno funkcijo, to je zmanjšanje neprijetnega telesnega vonja. Vendar pa se njuna načina delovanja močno razlikujeta. Da bi razumeli kemijo njunega delovanja, moramo v prvi vrsti razumeti nastanek in izvor neprijetnega vonja.

ZNANOST ZNOJENJA – IZLOČANJA POTU

Znojenje je popolnoma naraven fiziološki proces in je za normalno delovanje organizma tudi nujno potreben. Organizem z izločanjem potu opravlja več funkcij:

 • v prvi vrsti je znojenje potrebno za uravnavanje telesne temperature
 •  vlaži kožo
 • preko potu se na nekaterih delih telesa izločajo feromoni
 • raziskave kažejo, da je v potu tudi poseben naraven antibiotik, ki ščiti našo kožo pred nezaželenimi bakterijami
 • skozi pot se izločajo tudi nekatere strupene snovi ( razstrupljanje organizma)

ANATOMIJA ZNOJENJA

Znojenje, kot način ohlajanja organizma, je značilno za primate in konje. Človeški znoj nastaja v žlezah znojnicah; tvori se v klobčičastem delu žleze in na površje kože prodre skozi cevko, ki se na površini kože odpre v poro. Imamo dva tipa žlez znojnic:

 • navadne ali ekrilne žleze, ki jih imamo po celem telesu, cca 60 na vsak cm2 kože in skrbijo predvsem za termoregulacijo organizma;
 • žleze dišavnice ali apokrilne žleze,ki jih imamo predvsem pod pazduho, v zunanjem sluhovodu, okrog prsnih bradavic in genitalij. Te žleze se odzivajo predvsem na čustvene dražljaje (strah, stiska, spolna vznemirjenost,…)

Oba tipa žlez se ne razlikujeta le po telesni lokaciji, temveč tudi po velikosti in po sestavi znoja, ki ga proizvajata. Navadne žleze so manjše, so aktivne že od rojstva, medtem ko postanejo žleze dišavnice aktivne šele v puberteti. Znoj navadnih žlez vsebuje le vodo in minerale, znoj žlez dišavnic pa tudi beljakovine in maščobne kisline. ČISTI ZNOJ NIMA VONJA,  ki bi ga lahko zaznavali. Neprijeten telesni vonj je posledica razgradnje bakterij in kvasovk, ki se hranijo z beljakovinami in maščobnimi kislinami. Zato zaznamo neprijeten vonj le na predelih, kjer imamo žleze dišavnice.

Torej so za neprijeten telesni vonj krivi mikroorganizmi (MO). Če želimo zmanjšati telesni vonj  moramo nekako preprečiti rast MO. To lahko naredimo na dva načina:

 •  ustvarimo neugodno mikroklimo za rast MO, le-ti za rast potrebujejo vlago in hrano (beljakovine, maščobne kisline, rahlo kisel pH)
 • preprečimo izločanje potu (MO nimajo vlage in hrane za rast)

Za dezodorante je značilno, da se borijo proti neprijetnemu vonju na prvi način, torej tako, da ustvarijo čim bolj neugodno okolje za rast MO. Antiperspiranti pa vsebujejo snovi (večinoma aluminijeve soli), ki mašijo žleze lojnice in na ta način preprečijo izločanje potu.

ANTIPERSPIRANTI

Vsebujejo kot aktivno sestavino aliminijeve soli (20-25%), ki reagirajo s potom tako, da tvorijo gel in na ta način preprečujejo potenje. Nič potu, nič MO, nič neprijetnega vonja. Povsem logično in enostavno delovanje…..kaj pa stranski učinki?

 • antiperspiranti blokirajo normalen fiziološki proces v našem organizmu – termoregulacijo;
 • antiperspiranti zamašijo pore in tako preprečijo izločanje toksinov (strupenih snovi), s tem se poveča obremenitev jeter; gotovo ste opazili, da ima znoj drugačen vonj, če ste kaj pretiravali z težko hrano ali/in alkoholom. To je zato, ker se organizem razstruplja tudi preko znojenja.
 •  skozi žleze dišavnice se izločajo tudi feromoni, ki skrbijo za ustrezno kemijo med spoloma, antiperspiranti pa jih blokirajo;
 • številne študije povezujejo uporabo aluminijevih antiperpirantov z nastankom raka na prsih in z Alzhaimerjevo boleznijo. Kaj več o tem si lahko preberete TUKAJ ali TUKAJ .

DEZODORANTI

Dezodoranti vsebujejo sestavine, ki ne preprečujejo izločanje potu, pač pa preprečujejo rast MO. Tu se bom osredotočila predvsem na naravne sestavine, ki jih tudi sama uporabljam in so učinkovite v boju proti neprijetnemu vonju.

SODA BIKARBONA je najbolj pogosta in poznana sestavina v naravnih dezodorantih. Naš znoj ima rahlo kisel pH, soda bikarbona pa je šibka baza. Na ta način ustvari rahlo bazično okolje, ki je negostoljubno za rast MO. Poleg tega soda bikarbona reagira z maščobnimi kislinami, ki jih izločajo žleze dišavnice in na ta način  MO nimajo dovolj hrane za rast.

GLINA BENTONIT sestoji iz mineralov, ki so močno negativno nabiti, zato veže nase strupe in delce, ki so pozitivno nabiti. Za bentonit je značilno, da močno in hitro absorbira vlago, na ta način ustvari neugodno okolje za rast MO,  ki za rast nujno potrebujejo vlažno okolje. Glina da dezodorantu tudi svilnato teksturo in je brez vonja. Dezodoranti z bentonitom so rahlo sivo obarvani.

CINKOV OKSID (NE NANO) je poleg sode bikarbone najbolj učinkovita sestavina v dezodorantu. Reagira z maščobnimi kislinami v znoju in tako preprečuje rast MO. Poleg tega reagira z nekaterimi kislimi produkti MO, odgovornimi za neprijeten vonj. Končni produkt so nevtralne cinkove soli, ki so brez vonja.  Cinkov oksid v dezodorantu pri nanosu pusti belo sled,  z rahlim mazanjem pa se lepo vpije.

MARANTINA MOKA se veliko uporablja v kulinariki in kozmetiki. Pridobiva se iz korenin tropske rastline maranta. Je bel prah brez vonja in okusa, odlično veže vlago in na ta način preprečuje rast MO. Poleg tega da dezodorantu svilnato teksturo ter zmanjša oljni občutek naravnih masel in olj.

EKSTRA DEVIŠKO KOKOSOVO OLJE je učinkovit antimikrob, antibakterik, antimikotik in antioksidant, hkrati kožo neguje in pomirja. Vsebuje veliko lavrične kisline in njen derivat monolavrin. Monolavrin dobimo tudi v materinem mleku in ščiti dojenčka pred infekcijami. Zato je monolavrin skupaj z lavrično kislino uspešen v boju proti različnim MO. Rafinirano kokosovo olje vsebuje manj teh aktivnih sestavin,  zato ne učinkovito zavira rast  MO.

ČEBELJI VOSEK izdelujejo čebele delavke, ki morajo zaužiti več kot 8 kg medu, da izdelajo 1 kg voska. Zato ni čudno, da se v vosku nahaja toliko zdravilnih sestavin. Študije so pokazale, da dobimo v čebeljem vosku preko 300 sestavin. Je nopogrešljiva sestavina pri izdelavi naravne kozmetike. Koži daje elastičnost, jo zaščiti pred izsušitvijo in kar je za izdelavo dezodorantov najpomembneje: čebelji vosek ima komponente, ki preprečujejo rast MO. Hkrati pa da dezodorantu strukturo in konsistenco.

SUROVO KARITEJEVO MASLO je tudi ena izmed nepogrešljivih sestavin v naravni kozmetiki. Odlikuje ga protivnetno delovanje, je bogato z vitamini, antioksidanti in polifenoli, ki imajo protimikrobni učinek. V dezodorantu je karitejevo maslo pomembna sestavina tudi zato, ker pri nanosu ne pušča mastnega občutka. Karitejevo maslo je tudi edina maščoba, ki vsebuje čudežno spojina alantoin. Alantoin pospeši celjenje ran in zaščiti vrhnjo plast kože.

ETERIČNA OLJA imenujemo tudi esenčna olja, saj so to dejansko esence rastlin. Če razumemo, zakaj rastline sploh sintetizirajo eterična olja, nam postane malo bolj jasno, zakaj imajo toliko koristnih učinkov. Eterična olja imajo v rastlinah  različne vloge: privabljajo opraševalce, omogočajo neke vrste komunikacijo med rastlinami, ščitijo rastline pred mikrobi in zajedavci,…Zato ima veliko eteričnih olj protimikrobno delovanje, kar je ključna lastnost pri izberi ustreznega eteričnega olja za izdelavo dezodoranta. Poleg tega dajo eterična olja prijeten vonj izdelku, ki odišavi našo kožo na nežen in prijeten način.

Po napisanem in opisanem sodeč se za izdelavo naravnega dezodoranta izbirajo sestavine, ki:

 • vežejo vodo – MO za rast nujno rabijo vlažno okolje;
 • imajo antimikrobno delovanje;
 • ali odvzamejo MO hrano,  večinoma tako, da reagirajo z maščobnimi kislinami, ki so najpomembnejša hrana MO

Dezodoranti ne posegajo v naravni fiziološki proces organizma in tako nimajo negativnega učinka za delovanje in zdravje organizma. Je pa treba priznati, da nobeden dezodorant ne nudi 24 urne zaščite. V primeru velikega znojenja je potrebno dezodorant večkrat nanesti: obvezno mesto (pazduhe) prej popivnajte z robčkom, če imate možnost tudi prej sperete in na suho in čisto kožo ponovno nanesite dezodorant. Na ta način  zagotovo ne boste razvili neprijetnega vonja.

In še nekaj praktičnih nasvetov za zmanjšanje potenja:

 •  potenje pod pazduhami boste omilili, če se boste pod pazduhami obrili;
 • nosite oblačila iz naravnih in ne sintetičnih materialov, idealne so zračne tunike, lan in oblačila, ki ‘dihajo’;
 • poleti se odrecite pijačam z ledom, čeprav vem da še kako pasajo. Telo jih namreč poskuša segreti na telesno temperaturo in se zato le še bolj poti;
 • prhanje s hladno vodo pri potenju ne pomaga, saj se mora telo v tem primeru še bolj prekrvaviti, kar spet spodbudi potenje. Pomaga pa, če si približno pol minute čez podlahti pustite teči hladno vodo;
 • odrecite se mehčalcu perila, za oblačila, ki jih nosimo direktno na telesu, mehčalo poleti ni najbolj priporočljivo, ker zgosti vlakna. Koža tako težje izloča vlago.
 • kava, alkohol in pikantna hrana tudi povečajo znojenje,  zato v vročih dnevih omejite njihovo uporabo.

 

PRILAGODITVENO OBDOBJE

Če ste pred kratkim prenehali uporabljati sintetični dezodorant ali celo antirespirante in prešli na uporabo naravnih dezodorantov, potrebuje vaš organizem nekaj časa, da se prilagodi na spremembo. Prilagoditveno obdobje se tako po intenziteti kot po dolžini zelo razlikuje od posameznika do posameznika.  Poleg osebnih značilnosti posameznika, na kemijski odziv organizma vplivajo številni faktorji kot so spol, starost, prehrana, zdravstveno stanje, stres, jemanje zdravil,…. Pri tem bi rada poudarila, da ima uporaba dezodorantov veliko večji vpliv na kemijski odziv vašega organizma kot uporaba drugih kozmetičnih izdelkov. Pri tem je pomembno vedeti da:

 •  dezodorant, ki je učinkovit na eni osebi, lahko drugi osebi ne ustreza
 • dezodorant, ki na začetku nima učinka, lahko deluje odlično po prilagoditvenem obdobju
 • so pa tudi primeri, ko je lahko na začetku dezodorant učinkovit in čez čas organizmu ne ustreza več

Seveda vse to napisano velja za zdravega človeka, ki se normalno poti. V primeru prekomernega ali tudi premalo potenja je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

To bi bilo o znojenju in boju proti neprijetnemu vonju, ki je nepogrešljiv spremljevalec poletne vročine na kratko obrazloženo in povedano z moje strani vse. Ker sem malce obsedena z naravno kozmetiko, na to temo veliko berem in se izobražujem. Zato tudi moje recepte pogosto dopolnjujem in izboljšujem z novimi dognanji in vedenji. Če bom izvedela še kaj koristnega na to temo, vas bom o tem pa sigurno obvestila.

Želim vam zdravo potenje, brez neprijetnega vonja!

Katjuša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja