Maščobe v kozmetiki

Najpomembnejša in velikokrat tudi glavne surovine v  naravnih kozmetičnih izdelkih so prav maščobe, ki skrbijo za vlaženje in negovanje kože. Konvencionalna kozmetika nadomešča maščobe z naftnimi derivati in silikoni, ki ustvarijo na koži film, ki prepreči dihanje in mašijo pore, po daljši uporabi pa oslabijo delovanje kože (več si lahko preberte TUKAJ).

KAJ SO MAŠČOBE?

Glede na izvor so lahko maščobe živalskega ali rastlinskega izvora. Slednje so veliko bolj negovalne, sicer dražje, vendar so temelj večine naravnih kozmetičnih izdelkov. Rastlinske maščobe pridobivamo iz semen, plodov zelenjave, sadja ali oreščkov. Rastline poleg maščob shranjujejo še veliko drugih aktivnih spojin, ki skušajo zaščiti te maščobe, omogočajo vzkalitev semen,…Pomislite samo, kaj vse je skoncentrirano v semenu, da lahko vzklije nova rastlina!!!  Najbolj aktivne spojine so najmanj obstojne in občutljive na temperaturo, zato je rafinirana maščoba in maščoba pridobljena pri visoki temperaturi izropana teh čudovitih spojin. Pri Noni Luisi se zato posložujemo predvsem hladno stiskanih maščob, ki z aktivnimi sestavinami še bolj obogatijo kozmetične izdelke.

Glavna kemijska spojina vseh maščob so trigliceridi: na glicerol so vezane tri maščobne kisline (na fotografiji palmitinska, oleinska in linoleiska kislina).

Sestava teh na gliceril vezanih maščobnih kislin določa lastnosti maščobe. V grobem ločimo nasičene (ni dvojnih vezi) in nenasičene maščobne kisline (MK).

Glede na fizikalne lastnosti se maščobe razlikujejo:

  • agregatno stanje – tekoče maščobe (olja) imajo več nenasičenih MK, masla pa nasičenih MK
  • barva, vonj
  • mazljivost – ta nam pove kako drsi maščoba po koži, če jo mažemo
  • vpojnost – kako se maščoba vpije v kožo (maščobne kisline z daljšo verigo so manj vpojne)
  • odpornost na toploto in oksidacijo – maščobe z več nenasičenimi vezmi so bolj občutljive in zato postanejo prej žarke

Naloge maščob v kozmetiki:

  • kožo mehčajo, nahranijo, zaščitijo in negujejo: za to so zadolžene maščobne kisline
  • so topilo za druge snovi – spojine, ki niso topne v vodi so običajno v maščobah
  • so vir antioksidantov, vitaminov, pospešijo obnavljanje celic – za to so zadolženi vitamini, skvalen, polifenoli,…
  • kozmetičnim izdelkom dajo strukturo in trdnost ter omogočajo lažji nanos izdelka
  1. Olja

Olja sestavljajo nenasičene maščobne kisline, zato so v tekočem agregatnem stanju, so pa tudi bolj občutljiva na temperaturo in oksidacijo. Hraniti jih je potrebno v zaprti posodi, v temnem in hladnem. Večinoma imajo zelo kratek rok trajanja cca 1 leto. Če v olje dodamo 0,5% vitamina E lahko ta čas bistveno podaljšamo, saj zavira lipidno peroksidacijo. Vsa olja, razen jojobinega, ricinusovega in neem olja, so primerna za uživanje.

  1. Masla

So v trdnem agregatnem stanju, ker vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin. Posledično imajo tudi daljši rok trajanja. Po sestavi in kvaliteti so primerljive z olji. Uporablja se jih za zgoščevanje izdelkov, skupaj z olji. Primeri:

  • kakavovo maslo: zelo trdo, diši po čokoladi, bogato z vitamini, polifenoli, deluje proti gubam, vlažilno (maši pore);
  • karitejevo maslo: srednje trdo, zelo bogato z vitamini, polifenoli, fitosteroli, alantoinom; pospeši celjenje kože, vlažilno; vendar lahko povzroča alergije pri ljudeh občutljivih na oreščke.

 

  1. Voski

V kozmetiki se uporabljajo za zgoščevanje in (emulgiranje) sestavin. So precej trdi in imajo visoko tališče, zato jih je potrebno pri pripravi izdelkov raztopiti. Lahko so rastlinskega ali živalskega izvora. Na koži pustijo zaščitno plast, ki prepreči izsušitev, zato se uporabljajo pri izdelavi balzamov za ustnice in zaščitnih kremah.

  • čebelji vosek: živalskega izvora, najpogosteje uporabljan vosek, ker je lahko dostopen, prijetnega vonja; deluje protibakterijsko, negovalno, vlažilno
  • lanolin: pridobivajo iz ovčje rune, to ni pravi vosek, ima pa podoben način uporabe; je izredno dober vlažilec in regenerator kože
  • vosek kandelije: rastlinska alternativa živalskim voskom, zaščiti, vlaži in neguje