ZIMSKI ČAS JE DO NAŠE KOŽE NAJBOLJ KRUT, POMAGAJMO JI!

V  tem hladnem zimskem obdobju se veliko več ljudi obrača name z nasveti in priporočili za nego suhe in razpokane kože. Ker je težava s suho kožo še posebej aktualna v teh hladnih dneh, sem pohitela s pisanjem in mogoče bom tako pomagala še komu rešiti te neprijetne zimske težave s kožo.

Zakaj je pozimi koža bolj suha in razpokana?

Ne glede na to ali se ogrevamo z drvami, nafto, elektriko….naša koža je pozimi suha, flekasta, lahko celo razpoka do skelenja. Ni problem toliko v nizkih temperaturah, kot v tem, da je pri nižjih temperaturah manj vlage v zraku. Višje kot so temperature, večji je delež zračne vlage. Ja, prav zaradi tega se hladen vrč piva v toplih poletnih mesecih zarosi :D. K poslabšanju situacije pripomoreta še zimski veter in  velike temperaturne razlike med zrakom v ogrevanih prostorih in zunanjim zrakom.

Naše telo ščiti pred izsušitvijo zelo tanka plast kožnih celic:  stratum corneum, ki ga sestavlja plast mrtvih celic (corneocyte), te so povezane v nepropustno plast z lipidnim ovojem in proteinskimi mostički. Zelo suh zrak poruši to strukturo in koža se začne luščiti, popoka in pordeči. 

Za zdravo  in navlaženo kožo moramo torej v prvi vrsti poskrbeti za pravilno zaščito in nego lipidno- proteinskega sloja zaščitnih celic stratum corneum.

1. V hladnih dneh se hidratirajte čim več od znotraj in ne od zunaj

Pri nizkih temperaturah uporabljajte na koži čim manj vode. Po drugi strani pa moramo poskrbeti za čim večjo hidratacijo kože od znotraj. Pijte čajčke, vodo, naravne sokove, zaužite dosti pomaranč, mandarinov,….

    

Kot zanimivost naj povem, da so se stari Inuiti v najbolj hladnih dneh izogibali umivanju, saj so se bali, da izperejo zaščitno plast olj, ki jih je ščitila pred mrazom.

Seveda si sodoben človek danes to težko privošči, poleg tega ne živimo ravno v tako ekstremnih razmerah. Če se želimo izogniti suhi koži pa prav gotovo (naj se siši še tako čudno) z umivanjem ne smemo pretiravati. Predvsem tu mislim na  dooooolga tuširanja s pretirano vročo vodo.

Hidratantne kreme niso primerne za nego kožo v hladnih zimskih mesecih, saj je ne ščitijo pred izsušitvijo.

Voda na koži poruši zaščitno plast kože. Podoben (še slabši) učinek kot čista voda imajo t.i. hidratantne kreme, ki vsebujejo velik delež vode (80 % običajno). Ta občutek hidratantnosti in navlaženosti je zelo kratkotrajen, saj voda v hidratantnih kremah ruši naravno zaščitno plast kože, ker izpira lipidni zaščitni sloj. Poleg tega vsebujejo take kreme močne emulgatorje, ki imajo lastnosti surfaktantov. To so spojine, ki vežejo olje in vodo skupaj. In veste zakaj se surfaktanti še uporabljajo v laboratorijskih raziskavah? Kot denaturatorji proteinov (tisti, ki razgrajujejo skrukturo proteinov). Torej uničujejo tudi proteinske mostičke, ki držijo skupaj strukturo zaščitnih celic kože v stratum corneum. Vsi vemo kaj se zgodi z vodo pri minus stopinjah – zmrzne. Lahko si predstavljamo tudi, kaj se zgodi s temi 80% vode pri minus 10 stopinjah. In to na in v naši koži ?!

2.  Kožo umivajte in čistite s čim bolj blagimi čistili

Vroča voda in agresivna čistila izlužijo lipide in proteine iz zaščitne plasti, zato postane taka koža suha, razpokana, lahko se začne luščit in srbeti. V hladnih dnevih se še posebej  izogibajte uporabi tekočih mil, ki vsebujejo SLS, SLES in podobne sulfatne surfaktante. Predvsem to velja na predelih, ki jih pred mrazom ne morete zaščititi z obleko (obraz in roke).

Uporabljajte raje nežna čistina sredstva, kot so naravna mila, ki kožo ne izsušujejo in jo tudi zaščitijo, saj vsebujejo naravni glicerin. Glicerin spada v kozmetiki med tako imenovane humaktante, to so spojine, ki vežejo vlago in poskrbijo, da je koža navlažena.

 3. Dajte roko vašim rokam

Koža na dlaneh je tanjša kot na drugih predelih telesa in vsebuje manj oljnih žlez. Zato se hitreje izsuši, prav to je vzrok, da na rokah najprej in najbolj občutimo suho kožo v hladnih in suhih zimskih dneh. Nemalokrat koža na členkih popoka in srbi. Pri nizkih temperaturah zato zaščitite roke  z rokavicami ali pa vsaj v žepih jakne, da so čim manj izpostavljene ekstremnim razmeram. In seveda, ne pozabite rok zaščititi z zaščitno kremo na osnovi olj in voska. Te nudijo največjo zaščito koži pozimi (beri zakaj v nadaljevanju).

4. Okrepite lipidno zaščito vaše kože

Zdaj že vemo, da je lipidni sloj povrhnjih celic tisti, ki nas ščiti pred izsušitvijo. Okrepimo ga!

Najboljša zimska zašita kože pred izsušitvijo je z izdelki na osnovi olja in voskov. Taka kremica ne bo kar tako zamrznila pri minusu in še ščitila nas bo pred UV žarki :). Prevelikokrat namreč pozabljamo na UV zaščito kože prav pozimi. Krema na osnovi hladno stiskanih olj in surovih masel nudi naravno zaščito pred UV žarki.

Olje z največjim vlažilnim učinkom je prav oljčno olje. Če nimate pri roki ustrezne kreme za zaščito, boste veliko naredili za vašo kožo že, če si kožo namažete s čistim oljčnim oljem. Kemijska struktura oljčnega olja je zelo podobna zaščitnemu lipidnemu sloju naše kože. Podobno sestavo ima še jojobino olje. Oljčno olje je edinstveno pri negi suhe kože tudi zaradi čudežne spojine skvalena, ki ga dobimo prav v oljčnem olju v največji koncentraciji. Skvalen je zelo pomemben humaktant v sebumu naše kože, kjer ga dobimo v koncentraciji od 12-20%. S starostjo se koncentracija skvalena v sebumu  kože manjša in posledično je starejša koža bolj podvržena izsušenosti in manj elastična Zato ni nič čudnega, da je skvalen prisoten tudi v nekaterih anti-age izdelkah za nego kože.

Pri negi in zaščiti kože pozimi izbirajte izdelke na osnovi kokosovega olja, olja grozdnih pešk, karitejevega in kakavovega masa,……ter čebeljega voska. Čebelji vosek je nepogrešljiva sestavina učinkovitih izdelkov za zaščito kože pozimi. Skupaj z voski v našem sebumu tvori nepropustno bariero, ki ji mraz in veter ne moreta do živega. Da ne omenim vseh zaščitnih sestavin v vosku, ki dodatno ščitijo kožo pred okužbami, smogom in škodljivimi učinki UV žarkov.

Zmotno je razmišljanje, da mastne kreme niso primerne za aknasto in mastno kožo obraza. Celo nasprotno, najbolj učinkovita sredstva za neko take kože so prav olja. Samo izogibati se je treba tistim sestavinam, ki imajo komedogenični učinek (to je, da zapirajo pore). Več o tem pripravljam v naslednjem prispevku, kjer se bom osredotočila prav na to tematiko :).

5. Zimski poljubi naj bodo mehki, zato ne pozabite na ustnice

Ustnice so podobno kot naše roke še posebej občutljive na neprijazne zimske razmere, ker je koža na njih tanjša. Splošno znano je, da ustnice z oblizavanjem postanejo še bolj suhe, razpokane in lahko neprijetno pečejo. To je zaradi že zgoraj opisanega učinka vode na zažčitno plast kože.

Ustnice pozimi zaščitite z balzami na osnovi masel in naravnih voskov. 

6. Izogibajte se uporabi izdelkov na osnovi mineralnih olj in parafina.

Ne samo, da je njihova uporaba ekološko sporna, njihova sestava ne ustreza sestavi naše kože, zato mineralne sestavine ne okrepijo lipidnega dvosloja kože. Poleg tega je zelo vprašljiv njihov učinek na zdravje, saj se moramo zavedati, da več kot 50 % sestavin, ki jih damo na našo kožo konča v našem organizmu. In ne nazadnje je za parafin značilno, da zmanjša naravno sposobnost kože, da se sama hidratira. In prav to je vzrok, da  dolgotrajna uporaba balzamov za ustnice na osnovi mineralnih olj povzroča odvistnost, saj se koža s časoma ni več sposobna sama vlažiti. Zato je potrebno balzam nanašati vedno znova in znova.

Viri: moja radovednost, vedoželnost in neukrotljiva želja, da pridem  vsem  zadevam do dna. Hvala, da me berete,

Katjuša

In katere izdelke za zimo posebej priporoča NONA LUISA?

1. mazilce ognjič&sivka , je odlično za nego in zaščito rok, za zaščito obraza in ustnic, če si ga vtrete na stopala in nato nataknete nogavičke, se boste zjutraj zbudili z mehkimi in toplimi nogami :). Mazilce je dostopno TUKAJ.

2.naravne balzame za ustnice, predvsem sivka&ognjič, ki so 100% naravni na osnovi olj, masel in voskov, zato nudijo popolno zaščito za ustnice v zimskem času. Imamo ju v obliki stika TUKAJ ali v škatlici TUKAJ.

3. naravna mila, ki so narejena na osnovi oljčnega olja in po hladnem postopku, kar pomeni, da so bogata z glicerinom. Teh imamo celo paleto, svetovala bi pa predvsem: LAVANDER, KORENČEK&OGNJIČ, KAMILICA&META, za zelo občutljivo ali otroško kožo pa PURO.

4.piling mila, so odlična rešitev za kožo, ki je tako suha, da se lušči in tudi za tiste z bolj slabo prekrvavljenimi udi. Priporočala bi PIVKIN PILING, za izboljšanje cirkulacije pa je najboljše PROTICELULITNO piling milo s kavo, rjavimi algami in z mešanico eteričnih olj, ki pospešijo cirkulacijo.

5. za čiščenje obraza sem naredila specialno milo za obraz  z dodano glino, aktivnim ogljem, kozjim mlekom, čebeljim voskom, masli in olji. To milo temeljito očisti obraz in ga hkrati navlaži, saj vsebuje naravni glicerin, ki je nastajal v mesecih dozorevanja mila.

6. Maslo telo SIVKIN DOTIK, je zelo primeren za navlažitev in zaščito suhe kože telesa po tuširanju,saj je bogat z naravnimi masli, olji in vitamini.

7. DETOX PILING ZA TELO, za zelo suho kožo se priporoča izvajanje plinga vsaj 1x mesečno. Naš piling poleg eteričnih olj, ki stimulativno delujejo na dušo in telo vsebuje neprocesirane maščobe, ki kožo po končanem pilingu nahranijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja