5 razlogov zakaj so dišeči voski vedno bolj priljubljeni

Po dolgem dnevu je verjetno tudi tebi pomembno, da si v večernih urah vzameš nekaj časa za sprostitev. Ali veš, da ima pri sproščanju telesa pomembno vlogo prav vonj? Pomisli, kako ti je, ko stopiš v prijetno odišavljen prostor. Zase vem, da se v njem z veseljem zadržim več časa, izboljša pa se mi tudi počutje.

Med dišavami za prostore so vedno bolj priljubljeni dišeči voski. Ljubitelji naravnih dišav in ozaveščeni posamezniki segajo po dišečih voskih, ker so lahko narejeni iz popolnoma naravnih sestavin, trajnostnih voskov in odišavljeni s čistimi eteričnimi olji. Vsak prostor ali tudi dom je na ta način odišavljen z naravnimi dišavami in brez strupenih kemikalij. »In« so postali tudi zato, ker so enostavni za uporabo. Pa še žepu prijazni so, saj se vonj po uporabi »shrani« in lahko vosek uporabljamo dalj časa.

Dišeči vosek - Nona Luisa

1. Vonj prostora vpliva na naše počutje

Pomisli, kako se počutiš, ko vstopiš v prostor, ki ti neprijetno diši? (Pomisli na vonj, ko stojiš v bližini koša za smeti ali v prostoru, ki je močno odišavljen s sintetičnimi dišavami …) Brez pomisleka bi rekla, da se iz takšnega prostora kar hitro umakneš. Ko pa stopiš v prostor, ki ima zelo prijeten vonj, bo tvoje počutje bolj radostno in tam z veseljem preživiš več časa, je res? Tudi če na tvoje počutje v prostoru vpliva več dejavnikov, kot so urejenost prostora, čistoča, svetloba, zgoščenost, je treba poudariti, da je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na tvoje počutje, ravno vonj.

Raziskave pravijo, da vonj vpliva na kar 5 % našega dnevnega doživljanja čustev in da nam lahko prijeten vonj izboljša počutje za kar 40 %. Prostor, ki v našem življenju igra pomembno vlogo, je prav naš dom. To bi moral biti kraj, kjer se počutimo varno in udobno, kjer se lahko umirimo in odklopimo, ustvarjamo spomine in preživljamo prijetne trenutke. V svojem domu lahko takšne občutke pričaraš prav z dišečimi voski, ki so odišavljeni s čistimi eteričnimi olji.

2. Eterična olja v dišečih voskih

Zagotovo si že slišal/a za aromaterapijo, kjer s pomočjo eteričnih olj vplivamo na naše psihofizično počutje? Naše dišeče voske lahko uporabljaš tudi v ta namen, saj so odišavljeni le z eteričnimi olji, ki se ob nizkem ognju počasi sproščajo v prostor.

Sicer lahko za aromaterapijo uporabljaš tudi izparilnik z vodo v katero kapneš eterično olje, vendar so dišeči voski veliko bolj praktični. Vosek raztopiš in ga pustiš, da odišavlja prostor toliko časa, kot ti ustreza. Po drugi strani pa izparilnik z vodo, v katero si kapnil eterična olja, običajno pustiš, da izhlapi vsa tekočina do konca. Če si le malo nepazljiv in ga pustiš goreti brez tekočine, lahko izparilnik popoka. Tega problema pa pri dišečih voskih ni.  

Najbolj naravne dišave so eterična olja in prav dišeči voski omogočajo, da lahko z njimi enostavno odišavimo naš dom. Voski se raztapljajo pri nizkih temperaturah in se tako eterična olja počasi sproščajo v prostor, brez da bi se pri tem kemično poškodovala. Čista eterična olja so namreč v dišečih svečah neprimerna, saj sveča ob stenju gori z visoko temperaturo, ki eterično olje razgradi in kemijsko spremeni. Eterična olja se namreč pridobiva iz rastlin s parno destilacijo, ki poteka pri 100 °C , zato se pri višjih temperaturah degradirajo in nimajo več istega vonja in učinkovitosti. Dišeči voski pa pri segrevanju ne dosegajo tako visokih temperatur, zato so odličen pripomoček za naravno odišavljen dom s čistimi eteričnimi olji.

Eterično olje sivke

Naše dišeče voske odišavljamo z eteričnim oljem prave sivke, Lavandule angustifolie, ki ga pridobivamo na naši kmetiji v Brdih. To eterično olje je najbolj vsestransko in zelo priljubljeno za odišavljenje prostora. Vonj po sivki je sproščujoč in odpravlja glavobole in občutke stresa, zato je idealen za sprostitev po dolgem dnevu. Vosek s sivko je zelo prilubljen med meditacijo in jogo.

3. Self-care rutina z dišečimi voski

Dišeči voski in self-care

Življenje je že samo po sebi pestro in zakomplicirano, zato se vedno več ljudi odloča za skrb zase na nekomplicirane načine. Najbolj preprosto je to narediti kar v udobju lastnega doma.

Eden izmed preprostih, tistih majhnih stvari, ki jih lahko narediš, je, da prostor odišaviš prav s pomočjo naravnih dišečih voskov. Sproščujoče je že to, da vosek opazuješ, kako se topi nad majhnim ogenjčkom čajne svečke. Prijeten vonj te lahko spremlja ob branju najljubše knjige, gledanju zabavnega filma ali sproščujoči kopeli. Je tudi odlična spremljava za tvojo najljubšo jutranjo ali večerno rutino, pa tudi ob jogi in meditaciji. Morda tudi že poznaš meditacijo ob sveči? Sicer ta metoda najverjetneje ni primerna za vsakogar, pripomore pa k izboljšanju kognitivnih funkcij in fokusa, izboljšanju duševnega zdravja in odpravlja nespečnost.

Ob pristnemu naravnemu vonju te bodo prevzeli občutki topline in miru. In prav to je običajno tisto, kar po dolgem in stresnem dnevu vsi potrebujemo, kajne?

4. Enostavna uporaba


Dišeči voski so res enostavni za uporabo. Vosek preprosto položiš v izparilnik, da se raztopi in sprosti svojo esenco. Ko ga odrabiš, ga pustiš, da se v izparilniku ponovno strdi in te tam počaka do naslednjič. Na ta način ga lahko uporabiš večkrat in ga iz izparilnika umakneš šele, ko popolnoma izgubi vonj.

Ko vosek ne oddaja več vonja, pa čiščenje ni nič lažjega. Naše voske izdelujemo iz kokosovega in repičinega voska (vosek oljne ogrščice), kar pomeni, da sta voska mehka. Ohlajen vosek lahko zato enostavno odstraniš iz izparilnika.

Naši dišeči voski vsebujejo kar 10 % eteričnega olja, zato dišijo tudi, ko niso v izparilniku. Nadvse primerni so tudi za odišavljenje oblačil ali brisač. Vosek lahko v ta namen nežno oviješ s papirjem in položiš v poljubno omaro ali predal, da se vonj razširi po tekstilu. Ker vsebuje eterična olja, pa odstvetujemo, da ga položiš direktno na oblačila.

5. Okolju prijazne naravne sestavine

Dišeči voski Nona Luisa

Dišeči voski so v svetu naravnih dišav za dom že nekaj časa zelo priljubljeni tudi zato, ker se jih lahko naredi iz popolnoma naravnih sestavin, brez parafina in umetnih dišav. Osnova dišečih voskov je lahko katerikoli vosek ali parafin, ki vemo da se ga pridobiva iz nafte. Pri razvoju našega dišečega voska smo temeljito preučili vpliv vseh voskov na okolje in želeli, da bo naša izbira čim bolj trajnostna. Zato smo se odločili za repičin vosek (vosek oljne ogrščice) in kokosov vosek. Pridobiva se ju v Evropi. Sta naravni sestavini, ki ob gorenju ne sproščata strupenih plinov, kot jih na primer parafin. Obenem pa dobro shranita vonj čistih eteričnih olj in omogočata, da se ob gorenju lepo razvije.

Poleg tega sta trajnost in z njo tudi skrb za družbeno odgovornost v naše dišeče vpeti tako v sestavine kot tudi v izbiro embalaže. Embalaža, v katero so voski pakirani, je okolju prijazna, brez plastike in jo je zato mogoče v celoti reciklirati ali ponovno uporabiti. In seveda je poleg kakovosti izdelka za nas pomemben tudi vizualni izgled. Zato smo voskom dodali tudi cvetove, jih različno obarvali z naravno barvo mica in položili vsakega posebej v papirnato košarico.

Dišeči voski v trajnostni embalaži brez plastike

 

Pri Noni Luisi smo sestavili tudi nekaj darilnih kompletov z voski, kjer dobiš čisto vse za takojšnjo rabo dišečih voskov. Izberi svoj najljubši set, ki ima tako dišeče voske, kot naravne čajne svečke, ki jih tudi izdelujemo sami, in izparilnik, da si lahko doma pričaraš občutke miru, topline in varnosti.

Darilni set z dišečimi voski - dom Nona Luisa

 Darilni set z dišečim voskom - Dom

Darilni set z dišečimi voski - Sovica

 Darilni set z dišečim voskom - Sovica

 

Obljubimo, da bodo prišli tudi novi vonji dišečih voskov. Katerega si najbolj želiš?

Napiši ga v spodnje komentarje in z veseljem ti odgovorim 😊

Katjuša 👋


Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.