Kolagen

Avtorica: Kristina

Danes je veliko govora o kolagenu. Gotovo si že velikokrat naletela na kozmetični ali prehranski produkt, ki oglašuje kolagen kot magično aktivno sestavino. Ali veš kaj kolagen sploh je in zakaj je pomemben?

Kolagen je strukturni protein, ki predstavlja skoraj tretjino beljakovin v našem telesu. Je namreč eden izmed glavnih gradnikov kože, kosti, mišic, zob in drugih delov telesa. Najlažje si ga predstavljamo kot nekakšno lepilo, ki veže skupaj tkiva in jim daje prožnost. Poznamo kar 16 tipov kolagena, ki igrajo v telesu različne vloge. Najpomembnejši so:

  • Tip I: Predstavlja 90 % kolagena v telesu in daje strukturo koži, kostem, zobem in vezivnimi tkivom.
  • Tip II: Je zgrajen iz redkejše razporejenih vlaken in ga najdemo v elastičnem hrustancu. Deluje kot blazina za sklepe.
  • Tip III: Podpira zgradbo mišic, organov in arterij.
  • Tip IV: Pripomore k filtraciji in je prisoten v različnih slojih kože.

Vloga kolagena v koži

Kolagen se nahaja v sredinski plasti kože, ki jo imenujemo dermis ali usnjica. Kolagen skupaj z elastinom koži daje mehansko oporo in posledično skrbi za njeno čvrstost in gladek izgled. Produkcijske hiše kolagena v dermisu so celice imenovane fibroblasti. Kolagenska vlakna nastanejo z vezavo dveh aminokislin – PROLINA in GLICINA ob prisotnosti VITAMINA C.

Nastanek kolagena | Nona Luisa®

Količina kolagena v koži je sicer dedno pogojena, vendar nanj močno vplivajo različni zunanji dejavniki. Nezdrav življenjski slog, izpostavljanje soncu in kajenje v koži sprožijo nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo kolagenska vlakna in dodatno pospešijo njegov razkroj. Poleg tega se s staranjem proizvodnja kolagena naravno zmanjšuje tako kot tudi njegova kakovost.

Mlada in starejša koža, kolagen | Nona Luisa®

Nastanek kolagena naj bi se po 21. letu začel zmanjševati za 1 % na leto. Slednje je s prostim očesom najbolj opazno prav na koži, saj postane manj čvrsta in elastična ter posledično zgubana. Znižana raven kolagena pa ne vpliva le na gube, temveč igra pomembno vlogo tudi pri nastanku celulita. Kolagenska vlakna v podkožju namreč delujejo kot vezivo med maščobnimi celicami, spremembe v njihovi strukturi pa so navzven vidne kot pomarančna (nagubana) koža.

celulit in gube | Nona Luisa®

Kako lahko spodbudimo nastanek kolagena?

Žal so molekule kolagena prevelike, da bi jih vnašali v kožo s topikalno aplikacijo (vnos učinkovine le na določenem mestu kože), saj ne morejo prodreti skozi povrhnjico v globje plasti kože. Dobra novica pa je ta, da lahko vplivamo na povečano sintezo kolagenskih vlaken in sicer:

  • Prehrana

hrana za kolagen | Nona Luisa®

Uživanje živil bogatih s prolinom (jajca 🥚, šparglji, gobe 🍄), glicinom (meso 🍗, ribe 🐟, jajca 🥚), ter vitaminom C (citrusi 🍊🍋, paprika, kivi 🥝), saj s tem zagotavljamo zalogo osnovnih gradnikov kolagena in tako pozitivno vplivamo na njegovo produkcijo.

  • Kozmetika

skvalen za kolagen | Nona Luisa®

Že v stari Grčiji so opazili, da so vsi, ki so delali v oljčnikih, imeli čudovito kožo. Sodobna znanstvena dognanja so ugotovila, da je to zato, ker se v oljčnem olju skriva skvalen, ki ima na kožo skoraj da magične učinke. Namreč, z nanosom oljčnega olja na kožo skvalen le dodamo, saj ga proizvaja tudi sama, vendar ga kot kolagena, vsako leto bolj primanjkuje. Hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje torej poleg ostalih spojin, ki na naraven način blagodejno vplivajo na delovanje in strukturo naše kože, vsebuje tudi skvalen, ki ima ogromno antioksidantov in s svojo strukturo ščiti obstoječi kolagen v koži.

Z naravnimi kozmetičnimi izdelki se lahko prav zato uspešno borimo tudi proti gubam in celulitu. Kot že omenjeno so eni glavnih krivcev za razkroj kolagena prosti radikali. Uporaba kozmetike, ki vsebuje antioksidante je tako odlična za zaščito kolagenaAntioksidanti so namreč kemijske spojine (flavonoidi, fenoli, skvalen, vitamin A in E,…), ki se borijo proti prostim radikalom in posledično zavarujejo kolagen. S kozmetiko pa lahko z uporabo vitamina C – askorbinske kisline  vplivamo tudi na nastanek kolagenskih vlaken. Vitamin C deluje kot katalizator nastanka kolagena, kar pomeni, da brez njega reakcija ne poteče. Uporaba kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo sestavine z visoko vsebnostjo askorbinske kisline (eterično olje limone 🍋, ekstrakt rjavih alg, šipkovo olje) tako spodbuja sintezo kolagena v koži, posledično upočasni staranje in izboljša njen izgled.

Koža ima številne pomembne fizikalne funkcije (zaščita pred zunanjimi dejavniki, uravnavanje telesne temperature, organ za tip, pomemben del imunskega sistema). Poleg tega pa določa tudi zunanji izgled ter tako močno vpliva na človekovo samozavest. Ohranjanje kože v dobrem stanju je tako pomembno iz fizikalnega kot tudi s psihološkega vidika. Pri koži velja rek »Preventiva je najboljša kurativa«, zato lahko z upoštevanjem zgornjih nasvetov in pravilno nego kože upočasnimo zmanjševanje kolagena in s tem pripomoremo, da bo naša koža zdrava, čvrsta in mladostna.

Vsi izdelki None Luise vsebujejo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, ki kolagen zavaruje in mu preprečuje, da se razkraja. Če si želiš dati svoji koži še nekaj ekstra nege pa preizkusi naslednje izdelke, ki so še dodatno obogateni z antioksidanti:

Želim ti prijetne trenutke z naravo,

Kristina 👋  

Viri:

  1. Hiaro T. Structure and function of skin from a cosmetic aspect. In: Sakamoto K, Lochhead R, Maibach H, Yamashita Y, ed. by. Cosmetic Science and Technology. Elsevier Science. 2017;1:673-683.
  2. Inoue S. Skin aging. In: Sakamoto K, Lochhead R, Maibach H, Yamashita Y, ed. by. Cosmetic Science and Technology. Elsevier Science. 2017;1:711-728.
  3. Mitsui T. Cosmetics and skin. New Cosmetic Science. Elsevier Science. 1997;7:13-46.
  4. Huang Z., Lin Y., Fang J. Biological and Pharmacological Activities of Squalene and Related Compounds: Potential Uses in Cosmetic Dermatology. Molecules. 2009; 14(1): 540-554
  5. Dukič N. M., Orčič D., Lesjak M., Šibul F. Essential oils as powerful antioxidants: Misconception or scientific fact? Medicinal and Aromatic Crops: Production, Phytochemistry, and Utilization. 2016.

Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.