Zakaj je pozimi koža bolj suha in razpokana?

Avtorica: Katjuša Reja Mozetič 

V  tem hladnem zimskem obdobju se veliko več ljudi obrača name s prošnjami za nasvete in priporočila za nego suhe in razpokane kože. Ker je težava s suho kožo še posebej aktualna v teh hladnih dneh, sem pohitela s pisanjem in mogoče bom tako pomagala še komu rešiti te neprijetne težave s kožo pozimi.

Razpokana koža pozimi I Nona Luisa

Zakaj je pozimi koža bolj suha in razpokana?

Ne glede na to ali se ogrevamo z drvmi, nafto, elektriko ...  je naša koža pozimi suha, lisasta, lahko celo razpoka do skelenja. Težava ni toliko v nizkih temperaturah, kot v tem, da je pri nižjih temperaturah manj vlage v zraku. Višje kot so temperature, večji je delež zračne vlage. Ja, prav zaradi tega se hladen vrč piva v toplih poletnih mesecih zarosi. K poslabšanju situacije pa  pripomoreta še zimski veter in velike temperaturne razlike med zrakom v ogrevanih prostorih in zunanjim zrakom.

Naše telo ščiti pred izsušitvijo zelo tanka plast kožnih celic stratum corneum, ki ga sestavlja plast mrtvih celic corneocyte. Te so povezane v nepropustno plast z lipidnim ovojem in proteinskimi mostički. Zelo suh zrak poruši to strukturo in koža se začne luščiti, popoka in pordeči.

Struktura kože - lipidni ovoj in proteinski mostički I Nona Luisa

Za zdravo in navlaženo kožo moramo najprej poskrbeti za pravilno zaščito in nego lipidno-proteinskega sloja zaščitnih celic stratum corneum.

1 V hladnih dneh se hidrirajte čim več od znotraj in ne od zunaj

Hidracija s čajem I Nona Luisa

Pri nizkih temperaturah je dobro, če na koži uporabljamo čim manj vode. Za čim večjo hidracijo kože poskrbimo od znotraj. Pijemo čajčke, vodo, naravne sokove, zaužijemo dosti pomaranč, mandarinov, …

Kot zanimivost naj povem, da so se stari Inuiti v najbolj hladnih dneh izogibali umivanju, saj so se bali, da izperejo zaščitno plast olj, ki jih je ščitila pred mrazom.

Seveda si sodoben človek danes to težko privošči, poleg tega ne živimo ravno v tako ekstremnih razmerah. Če se želimo izogniti suhi koži pa prav gotovo (naj se siši še tako čudno) z umivanjem ne smemo pretiravati. Predvsem tu mislim na  dooooolga tuširanja s pretirano vročo vodo.

Hidracijske kreme niso primerne za nego kože pozimi I Nona Luisa

Vlažilne kreme niso primerne za nego kože v hladnih zimskih mesecih, saj je ne ščitijo pred izsušitvijo.

Voda na koži poruši zaščitno plast kože. Podoben, še slabši učinek kot čista voda, imajo t. i. vlažilne kreme, ki vsebujejo velik delež vode (80 % običajno). Ta občutek hidracije in navlaženosti je zelo kratkotrajen, saj voda v vlažilnih kremah ruši naravno zaščitno plast kože, ker izpira lipidni zaščitni sloj. Poleg tega vsebujejo take kreme močne emulgatorje, ki imajo lastnosti surfaktantov. To so spojine, ki vežejo olje in vodo skupaj.

In veste zakaj se surfaktanti še uporabljajo v laboratorijskih raziskavah? Kot denaturatorji proteinov (tisti, ki razgrajujejo skrukturo proteinov). Torej uničujejo tudi proteinske mostičke, ki držijo skupaj strukturo zaščitnih celic kože v stratum corneum.

Vsi vemo kaj se zgodi z vodo pri minus stopinjah – zamrzne. Lahko si predstavljamo tudi, kaj se zgodi s temi 80 % vode pri –10˚C. In to na naši koži in v njej?!

2 Kožo umivajte in čistite s čim bolj blagimi čistili

Vroča voda in agresivna čistila izluščijo lipide in proteine iz zaščitne plasti, zato postane taka koža suha, razpokana. Lahko se začne luščiti in srbeti. V hladnih dnevih se še posebej  izogibajte uporabi tekočih mil, ki vsebujejo SLS, SLES in podobne sulfatne surfaktante. Predvsem to velja na predelih, ki jih pred mrazom ne morete zaščititi z obleko (obraz in roke).

Naravna mila iz oljčnega olja I Nona Luisa

Uporabljajte raje nežna čistina sredstva, kot so naravna mila, ki kožo ne izsušujejo in jo tudi zaščitijo, saj vsebujejo naravni glicerin. Glicerin spada v kozmetiki med tako imenovane humaktante. To so spojine, ki vežejo vlago in poskrbijo, da je koža navlažena.

3 Dajte roko svojim rokam

Učinkovita nega rok pozimi I Nona Luisa

 

Koža na dlaneh je tanjša kot na drugih predelih telesa in vsebuje manj oljnih žlez. Zato se hitreje izsuši. Prav to je vzrok, da na rokah najprej in najbolj občutimo suho kožo v hladnih in suhih zimskih dneh. Nemalokrat koža na členkih popoka in srbi. Pri nizkih temperaturah zato roke zaščitite z rokavicami ali pa jih dajte vsaj v žepe jakne/plašča, da so čim manj izpostavljene mrazu. In seveda, ne pozabite rok zaščititi z zaščitno kremo na osnovi olj in voska. Te koži nudijo največjo zaščito pozimi.

4 Okrepite lipidno zaščito kože

Zdaj že vemo, da je lipidni sloj povrhnjih celic tisti, ki nas ščiti pred izsušitvijo. Okrepimo ga!

Najboljša zimska zaščita kože pred izsušitvijo je nega z izdelki na osnovi olja in voskov. Takšna kremica ne bo kar tako zamrznila pri minusu. Poleg tega pa bo kožo ščitila tudi pred UV žarki. Prevelikokrat namreč pozabljamo na UV zaščito kože prav pozimi. Krema na osnovi hladno stiskanih olj in surovih masel nudi naravno zaščito pred UV žarki.

Lipidni sloj povrhnjih celic - sestava I Nona Luisa

Olje z največjim vlažilnim učinkom je prav oljčno olje. Če nimate pri roki ustrezne kreme za zaščito, boste veliko naredili za vašo kožo že, če si jo namažete s čistim oljčnim oljemKemijska struktura oljčnega olja je zelo podobna zaščitnemu lipidnemu sloju naše kože.

Podobno sestavo ima tudi jojobino olje. Oljčno olje je edinstveno pri negi suhe kože tudi zaradi čudežne spojine skvalena, ki ga prav v oljčnem olju dobimo v največji koncentraciji. Skvalen je zelo pomemben humaktant v sebumu naše kože, kjer ga dobimo v koncentraciji od 12 do 20 %. S starostjo se koncentracija skvalena v sebumu kože manjša. Posledično je starejša koža bolj podvržena izsušenosti in je manj elastična. Zato ni nič čudnega, da je skvalen prisoten tudi v nekaterih anti-age izdelkih za nego kože.

Čebelji vosek za zaščito kože pozimi I Nona Luisa

Pri negi in zaščiti kože pozimi izbirajte izdelke na osnovi kokosovega olja, olja grozdnih pešk, karitejevega in kakavovega masa ter čebeljega voska. Čebelji vosek je nepogrešljiva sestavina učinkovitih izdelkov za zaščito kože pozimi. Skupaj z voski v našem sebumu tvori nepropustno bariero, ki ji mraz in veter ne moreta do živega. Da ne omenim vseh zaščitnih sestavin v vosku, ki dodatno ščitijo kožo pred okužbami, smogom in škodljivimi učinki UV žarkov.

Zmotno je razmišljanje, da mastne kreme niso primerne za aknasto in mastno kožo obraza. Celo nasprotno, najbolj učinkovita sredstva za nego takšne kože so prav olja. Samo izogibati se je treba tistim sestavinam, ki imajo komedogenični učinek (da zapirajo pore).

5 Zimski poljubi naj bodo mehki, zato ne pozabite na ustnice

 Nega ustnic pozimi I Nona Lusia

Ustnice so podobno kot naše roke še posebej občutljive na neprijazne zimske razmere, ker je koža na njih tanjša. Splošno znano je, da ustnice z oblizavanjem postanejo še bolj suhe, razpokane in lahko neprijetno pečejo. To je zaradi že zgoraj opisanega učinka vode na zaščitno plast kože.

Ustnice pozimi zaščitite z balzami na osnovi masel in naravnih voskov.

6 Izogibajte se uporabi izdelkov na osnovi mineralnih olj in parafina

Ne samo, da je njihova uporaba ekološko sporna, ampak je njihova sestava tudi neustrezna sestavi naše kože. Zato mineralne sestavine ne okrepijo lipidnega dvosloja kože. Poleg tega je zelo vprašljiv njihov učinek na zdravje, saj se moramo zavedati, da več kot 50 % sestavin, ki jih damo na našo kožo, konča v našem organizmu.

In nenazadnje je za parafin značilno, da zmanjša naravno sposobnost kože, da se sama hidrira. In prav to je vzrok, da dolgotrajna uporaba balzamov za ustnice na osnovi mineralnih olj povzroča odvistnost, saj se koža s časoma ni več sposobna sama vlažiti. Zato je potrebno balzam nanašati vedno znova in znova.

Viri: moja radovednost, vedoželnost in neukrotljiva želja, da pridem vsem  zadevam do dna. Hvala, da me berete.

Katjuša

Priporočamo naslednje izdelke:

  1. Mazilo Ognjič in sivka, je odlično za nego in zaščito rok, za zaščito obraza in ustnic, če si ga vtrete na stopala in nato nataknete nogavičke, se boste zjutraj zbudili z mehkimi in toplimi nogami.
  2. Naravne balzame za ustnice, predvsem Sivka in ognjički so 100 % naravni, na osnovi olj, masel in voskov, zato nudijo popolno zaščito za ustnice v zimskem času. Na voljo so balzami v push-up stiku (Rožni poljub, Sivkin poljub, Češnjev poljub) ali v škatlici (Sivka in ognjič, Med in čokolada).
  3. Naravna milaki so narejena na osnovi oljčnega olja in po hladnem postopku. To pomeni, da so bogata z naravnim glicerinom, ki je stranski produkt umiljenja. Teh imamo celo paleto, svetovala bi pa predvsem: milo Lavander, milo Korenček in ognjič, milo Kamilica in meta, za zelo občutljivo ali otroško kožo pa Puro.
  4. Piling mila, ki  so odlična rešitev za zelo suho kožo, posebno takšno, ki se lušči in tudi za vse, ki imajo težave s slabo prekrvavljenostjo udov. Priporočala bi milo Sivkin piling, za izboljšanje cirkulacije pa je najboljše Proticelulitno milo s kavnimi zrni, rjavimi algami in z mešanico eteričnih olj, ki pospešijo cirkulacijo.
  1. Za čiščenje obraza sem naredila specialno naravno milo za obraz, ki sem mu dodala glino, aktivno oglje, kozje mleko, čebelji vosek, masla in olja. To milo temeljito očisti obraz in ga obenem navlaži, saj vsebuje naravni glicerin, ki je nastajal v mesecih dozorevanja mila.
  2. Naravno penasto maslo za telo Sivkin dotik je zelo primerno za navlažitev in zaščito suhe kože telesa po tuširanju, saj je bogato z naravnimi masli, olji in vitamini.
  3. Kremni piling za telo Detox Sugar Cane, ki je primeren za zelo suho kožo. Priporoča se izvajanje plinga vsaj 1 x mesečno. Naš piling poleg eteričnih olj, ki stimulativno delujejo na dušo in telo, vsebuje neprocesirane maščobe, ki kožo po končanem pilingu nahranijo.

Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.