Naravni pesticid iz naravnega mila

Cvetoče in vrtne rastline pogosto napadejo mali škodljivci, ki lahko rastline močno poškodujejo in celo uničijo. Največkrat se jih poskuša zatreti kar z že pripravljenimi umetnimi pesticidi, ker je to najbolj enostavna rešitev, saj delujejo hitro in so na kratki rok učinkoviti. Težava z umetnimi pesticidi je v tem, da so škodljivi za okolje, za nas in velikokrat tudi za rastline.

Zato bi ti rada razkrila zelo enostaven recept za pesticid, ki je izjemno učinkovit v borbi z različnimi insekti, ki se hranijo na naših rastlinicah. Glavna učinkovina tega pripravka je naravno milo, zato je to tudi odlična ideja za koristno porabo ostankov mila 🤩.

naravni pesticid iz ostankov mila

Katere so prednosti naravnega pesticida na osnovi naravnega mila?

  • je zelo enostaven za pripravo
  • je popolnoma nestrupen za nas, za okolje in za vse koristne žuželke kot so pikapolonice, čebelice in tudi ptice
  • je učinkovit v borbi s številnimi škodljivci, kot so listne uši, belokrilce, pršice, stenice, ...
  • z njim lahko veliko prihranimo, še posebej če ga naredimo iz ostankov naravnega mila

Katere so slabosti?

Edina slabost je v bistvu povezana s prednostmi 😊. Pesticid namreč deluje kontaktno. To pomeni, da učinkovito uniči insekte, če jih z njim pošpricamo. Zato je treba rastlino temeljito pošpricati in vsak list pri tretiranju obrniti, saj se škodljivci velikokrat skrivajo pod listi. In prav zato se lahko zgodi, da nam je kak škodljivec ušel in je potrebno vajo čez teden ponoviti. Po drugi strani pa zaradi kontaktnega delovanja ne škodimo koristnim insektom, saj ga nanašamo pozno zvečer, ko na rastlini ni več dnevnih, koristnih insektov (čebelice, pikapolonice, metulji, ...).

naravni pesticid iz ostankov mila

Slika: Kaparji na domačem lovorju

Za pripravo naravnega pesticida potrebuješ:

  • naravno trdo milo
  • rastlinsko olje (najboljše je hladno stiskano neem olje)
  • voda
  • po želji dodatke kot so diatomejska zemlja, eterična olja
  • poleg sestavin pa za pripravo potbuješ še kakšno posodo za mešanje, tehnico, sito, lij in steklenico z razpršilom za nanašanje.

Če potrebuješ samo recept za naravni pesticid, si ga lahko preneseš TUKAJ in ga natisneš.

Če pa si takšen/a kot jaz, ki rada razumem vse podrobnosti in kako so stvari med sabo povezane, pa te vabim na branje spodnjega dela, kjer opisujem vse od učinkovitosti sestavin pa tudi do nasvetov za uporabo.

Naravno trdo milo je glavna učinkovina v naravnem pesticidu. Samo pravo naravno milo, ki je narejeno na osnovi maščob je učinkovit insekticid. Umiljene naravne maščobe v njem raztapljajo zaščitni plašč insektov, ki zato poginejo. Poleg tega je prijazno do narave, saj je biorazgradljivo in narejeno iz obnovljivih virov (naravnih maščob). Velikokrat sem na spletu zasledila recepte za naravni pesticid na osnovi tekočih mil, kar pa odsvetujem. Tekoča mila so večinoma narejena iz sintetičnih spojin za penjenje in raznih drugih primesi. Zato nimajo takega učinka na insekte, poleg tega niso biorazgradljive in zato ostanejo v zemlji. Razne primesi v teh tekočih milih lahko celo poškodujejo tretirane rastline.

Naravni pesticid iz ostankov mila

Rastlinsko olje ima v naravnem pesticidu funkcijo lepila, ki omogoča, da se pripravek bolje in več časa obdrži na insektu. Lahko uporabiš katerokoli rastlinsko olje (oljčno, sončnično, bučno, ...). Če pa imaš možnost, je najbolje uporabiti hladno stiskano neem olje, saj bo učinek pesticida še bistveno večji

Neem olje se pridobiva iz semen drevesa neem ali Azadirachta Indica, ki je doma v Indiji. To drevo je tako posebno, da je osnova v ajurvedski medicini. Za varovanje rastlin je pomembno zaradi dveh aktivnih sestavin:

  • Je edino olje, ki vsebuje sestavino AZADIRAHTIN, ki deluje kot izvrsten naravni insekticid tako, da uniči hormoski sistem škodljivcev. Ti zato prenehajo s prehranjevanjem in razmnoževanjem. In kar je super, ima ta sestavina učinek samo na insekte, ki sesajo ali grizejo rastline, koristnim žuželkam pa ne škodi, saj imajo drugačen prebavni trakt. 
  • Druga pomembna aktivna sestavina ja SALANIN, ki daje neem olju poseben, smdrdeč vonj in deluje kot odvračalo za insekte.

Diatomejska zemlja je nastala iz fosilnih ostankov diatomej, z veliko poroznostjo, zelo majhno velikostjo delcev in majhno specifično težo. Zaradi vseh teh lastnosti deluje na insekte kot močen absorbent (absorbira zaščitno maščobno plast) in tako se insekti izsušijo. Diatomejska zemlja ima tudi abrazivne lastnosti in je zato učinkovita tudi proti polžem. Je pa potrebna velika pazljivost pri delu z njo, da se je ne vdihuje, saj zaradi vseh svojih lastnosti lahko poškoduje pljuča. 

naravni pesticid iz ostankov mila

Eterična olja v pesticidu delujejo kot repelent – z vonjem odganjajo insekte. V naravnem pesticidu je najbolj učinkovito eterično olje sladke pomaranče. Uporabimo lahko tudi eterično olje cimeta, sivke, nageljnovih žbic, rožmarina, evkalipta, timijana ali poprove mete. Eterična olja so zelo koncentrirane spojine in za njih velja pravilo "manj je več", zato jih je treba uporabljati razredčena. 

Recept za naravni pesticid je enostaven in naredimo ga zelo hitro.

Za 1 l naravnega pesticida potrebujemo:

  • 10-20 g naravnega mila (1-2 %)
  • 20-50 g rastlinskega olja (2-5 %), najbolj učinkovito je neem olje
  • do 1 l vode

Recept lahko tudi nadgradiš z naslednjimi sestavinami:

  • 10 g diatomejske zemlje (1 %)
  • 100 ml kisa (0,1 %)
  • 10-20 kapljic eteričnih olj (sladka pomaranča, cimet, sivka, nageljnove žbice, rožmarin, avkaliptus, timijan, poprova meta)

Priprava

  1. Naravno milo narežemo na drobne koščke ali ga naribamo s strgalom za sir in ga raztopimo v manjši količini tople vode (približno 1 dcl vode), da se milo v njej lepše raztopi.
  2. Odtehtamo rastlinsko olje in ga dodamo pripravljeni milnici.
  3. Na koncu dodamo toliko hladne vode, da bo skupna količina pesticida 1 l.
  4. Vse skupaj dobro premešamo, prelijemo v steklenico in naravni pesticid je pripravljen. 😍
  5. Lahko ga obogatiš z učinkovinami, ki sem jih napisala zgoraj (eterična olja, kis, diatomejska zemlja).

Kdaj in kako aplicirati naravni pesticid?

Pred uporabo je treba pesticid dobro pretresti. Če ga ne porabiš takoj, ga lahko že pripravljenega hraniš na hladnem za drugič.

Za nanašanje uporabi steklenico z razpršilom, s pomočjo katere boš temeljiteje tretiral/a rastlino.  Ker je pesticid kontaktni, je pomembno, da si pri delu temeljit/a in da pošpricaš tudi spodnjo stran listov, saj se običajno ravno tam skrivajo škodljivci. Pesticid apliciraj zvečer ali zelo zgodaj zjutraj, ko na rastlinah ni koristnih žuželk in da ne ožgeš listov na rastlini.  

Če škodljivci na rastlini še vztrajajo, lahko postopek ponoviš čez dober  teden. Priporočljivo je, da začneš tretirati rastlino z majnšo koncentracijo 1 % in jo po potrebi povečaš na 2 %.

Želim ti cvetoč balkon in zdravo zelenjavo! 🌸🥗

Katjuša 👋


Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.