Recept za učinkovit naravni dezodorant

Avtorica: Katjuša Reja Mozetič

Zelo učinkovit naravni dezodorant lahko naredite sami v domači kuhinji. Pri tem sem izbirala sestavine, ki so lahko dostopne. Prav tako sem izbrala recept z majhno vsebnostjo sode bikarbone, ki je primeren tudi za bolj občutljivo kožo.

Z Anjo sva pripravili tudi videoposnetek, kjer si lahko ogledate, kako po korakih pripraviti naravni dezodorant:

Recept za učinkovit naravni dezodorant:

  • 4 žličke deviškega kokosovega masla
  • 2 žličke deviškega karitejevega masla
  • 4 žličke koruznega škroba
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 žlički gline (bentonit)
  • po želji dodate par kapljic eteričnega olja in vitamina E.

Navodila za izdelavo:

  • Kokosovo in karitejevo maslo raztopimo v parni kopeli.
  • Vse ostale suhe sestavine zmešamo skupaj.
  • Suhe sestavine dobro vmešamo v raztopljeno maslo.
  • Po želji dodamo eterično olje in vitamin E.
  • Vlijemo v čisto posodico in pustimo, da se strdi.

Če želite, da ima naravni dezodorant bolj trdno konsistenco, ga hranite bolj na hladnem, saj vsebuje kokosovo olje, ki se utekočini že pri 25 °C. Lahko pa mu dodate eno žličko čebeljega voska, ki ga raztopite v parni kopeli preden dodate masla.

Naravni dezodorant, ki smo ga za vas pripravili pri Noni Luisi, lahko raziščete tukaj:

Zakaj so sestavine, ki sem jih izbrala, tako uporabne v naravnih  dezodorantih?

Ekstra deviško kokosovo olje

je učinkovit antimikrob, antibakterik, antimikotik in antioksidant, hkrati kožo neguje in pomirja. Vsebuje veliko lavrične kisline in njen derivat monolavrin. Monolavrin dobimo tudi v materinem mleku in ščiti dojenčka pred infekcijami. Zato je monolavrin skupaj z lavrično kislino uspešen v boju proti različnim mikroorganizmom (MO). Rafinirano kokosovo olje vsebuje manj teh aktivnih sestavin, zato ne učinkovito zavira rast MO.

Surovo karitejevo maslo

je tudi ena izmed nepogrešljivih sestavin v naravni kozmetiki. Odlikuje ga protivnetno delovanje, je bogato z vitamini, antioksidanti in polifenoli, ki imajo protimikrobni učinek. V naravnem dezodorantu je karitejevo maslo pomembna sestavina tudi zato, ker pri nanosu ne pušča mastnega občutka. Karitejevo maslo je tudi edina maščoba, ki vsebuje čudežno spojina alantoin. Alantoin pospeši celjenje ran in zaščiti vrhnjo plast kože.

Koruzni škrob

je prah brez vonja in odlično veže vlago in na ta način preprečuje rast MO. Poleg tega da dezodorantu svilnato teksturo ter zmanjša oljni občutek naravnih masel in olj.

Soda bikarbona

je najbolj pogosta in poznana sestavina v naravnih dezodorantih. Naš znoj ima rahlo kisel pH, soda bikarbona pa je šibka baza. Na ta način ustvari rahlo bazično okolje, ki je negostoljubno za rast MO. Poleg tega soda bikarbona reagira z maščobnimi kislinami, ki jih izločajo žleze dišavnice in na ta način  MO nimajo dovolj hrane za rast.

Glina bentonit

sestoji iz mineralov, ki so močno negativno nabiti, zato veže nase strupe in delce, ki so pozitivno nabiti. Za bentonit je značilno, da močno in hitro absorbira vlago, na ta način ustvari neugodno okolje za rast MO,  ki za rast nujno potrebujejo vlažno okolje. Glina da dezodorantu tudi svilnato teksturo in je brez vonja. Dezodoranti z bentonitom so rahlo sivo obarvani.

Eterična olja

imenujemo tudi esenčna olja, saj so to dejansko esence rastlin. Če razumemo, zakaj rastline sploh sintetizirajo eterična olja, nam postane malo bolj jasno, zakaj imajo toliko koristnih učinkov. Eterična olja imajo v rastlinah  različne vloge: privabljajo opraševalce, omogočajo neke vrste komunikacijo med rastlinami, ščitijo rastline pred mikrobi in zajedavci, … Zato ima veliko eteričnih olj protimikrobno delovanje, kar je ključna lastnost pri izberi ustreznega eteričnega olja za izdelavo dezodoranta. Poleg tega dajo eterična olja prijeten vonj izdelku, ki odišavi našo kožo na nežen in prijeten način.

Vitamin E

se dodaja v dezodorantu zato, ker z antioksidativnim delovanjem podaljša obstojnost in delovanje sestavin.

Želim vam zdravo potenje, brez neprijetnega vonja!

Katjuša 👋


Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.