Kozmetični izdelek - prijatelj ali sovražnik kože?

Avtorica: Kristina

Kozmetični izdelki niso namenjeni zgolj izboljšanju našega zunanjega videza, temveč vplivajo tudi na naše zdravje. Koža je izjemno kompleksen sistem, ki zahteva skrb in negovanje, da lahko optimalno deluje. Je naš največji in zunanjemu svetu najbolj izpostavljenih organ. Lahko si jo predstavljamo kot prvega obrambnega branilca telesa pred poškodbami in škodljivimi snovmi iz okolja, zato igra v telesu pomembno vlogo. Opravlja številne življenjsko pomembne funkcije:

  • ZAŠČITNA BARIERA PRED ZUNANJIM SVETOM – koža je polprepustna membrana, ki ščiti telo pred izgubo vode in preprečuje vdor snovi iz okolja (mikroorganizmov, kemikalij itd.) v naš organizem ter ga ščiti pred škodljivimi UV žarki s pomočjo melanina. Poleg tega koža deluje kot nekakšna mehka blazina, ki ublaži poškodbo notranjih organov pred mehansko silo – udarci, padci itd.
  • URAVNAVANJE TELESNE TEMPERATURE – ljudje smo toplokrvna bitja s stalno telesno temperaturo, ki je neodvisna od temperature okolice. Koža s potenjem in cirkulacijo krvi v usnjici regulira oddajanje toplote glede na okoliščine in tako pripomore k ohranjanju stalne telesne temperature.
  • ORGAN ZA TIP – koža je ena izmed petih čutil, ki ob dotiku preko živčnih končičov možganom prenaša informacije o temperaturi, ugodju, bolečini, …
  • IMUNOLOŠKA FUNKCIJA – v koži se nahajajo celice imunskega sistema – Langerhansove celice. Slednje si lahko predstavljamo kot »hostese«, ki lovijo alergene snovi (škodljive tujke) in jih predstavijo limfocitom T, ki »sprožijo« imunski sistem, da napade in uniči alergene.
  • BIOKEMIJSKA FUNKCIJA – koža je vključena tudi v številne biokemijske procese. Eden ključnih procesov je zagotovo sinteza Vitamina D, ki nastaja v naši koži  ob prisotnosti sončne svetlobe.

 Kozmetika in koža | Nona Luisa®

Kozmetični izdelki imajo velik vpliv na funkcije kože: lahko oslabijo njeno delovanje ali pa ji pomagajo, da postane bolj »fit«. Za lažje razumevanje, kako lahko koži z uporabo kozmetike pomagaš, je treba najprej spoznati njeno zgradbo.

Koža odraslega človeka zajema površino od 1,5 do 2 m2 in predstavlja kar 16–17 % telesne mase. Sestavljena je iz treh plasti:

1. POVRHNJICE (EPIDERMISA)

Prerez kože | Nona Luisa®

je vrhnja plast kože, sestavljena iz več slojev.  Zgornji sloj se imenuje rožena plast ali stratum corneum in s svojo unikatno zgradbo »opek (celic keratinocitov) in malte (lipidov)« predstavlja fizikalno bariero pred zunanjimi vplivi. V povrhnjici najdemo poleg keratinocitov, tudi melanocite in Langerhansove celice. Melanociti proizvajajo melanin, ki nam poleg zagorele polti daje tudi zaščito pred UV žarki.

2. USNJICE (DERMIS), ki leži pod povrhnjico in je večjem delu sestavljena iz vezivnega tkiva – kolagena in elastina. Več o kolagenu, njegovi vlogi in delovanju si lahko preberete v članku Kolagen. V usnjici se nahaja tudi mreža krvnih žil – kapilar, živčni končiči, žleze lojnice in znojnice ter lasni mešički. Usnjica daje koži mehansko oporo, ščiti globje sloje ter pomaga pri termoregulaciji. Glavne celice dermisa so fibroblasti.

3. PODKOŽJE je zadnja in najdebelejša plast kože, ki je sestavljena predvsem iz maščob. Omogoča mehansko zaščito notranjih organov, igra vlogo toplotnega izolatorja in predstavlja zalogo energije.

Na površju kože se nahaja tudi naravna mikroflora, ki nas še dodatno ščiti. S kozmetičnimi izdelki najbolj vplivamo prav na povrhnjico in mikrofloro, saj sta v direktnem stiku z njimi. Nanos koži tujih sestavin (npr. parafinov) velikokrat poruši kožno mikrofloro in s tem oslabi njene obrambne funkcije. Zavedati se moramo, da je koža polprepustna, kar pomeni da določene molekule lahko penetrirajo skoznjo vse do krvnega obtoka, zato je izbira »čistih« kozmetičnih izdelkov še toliko bolj pomembna. Na strukturo kože in posledično njeno zaščitno funkcijo vpliva tudi primerna vlažnost povrhnjice. Za to skrbi naravni vlažilni faktor (NMF), ki se nahaja v povrhnjici. Sestavljen je iz higroskopnih molekul (sečnina, hialuronska kislina itd.), ki zadržujejo in vežejo vodo/vlago iz okolice in jo skupaj z medceličnimi lipidi zadržijo v roženi plasti ter tako poskrbijo za navlaženost kože. Kozmetični izdelki, ki vsebujejo sestavine, ki so tudi naravno prisotne v NMF, so tako izredno učinkoviti za vlaženje kože, saj dopolnjujejo njeno naravno strukturo.

Kdaj je kozmetični izdelek prijatelj in kdaj je sovražnik kože?

 Za lažje razumevanje si poglejmo, kako učinkujejo na našo kožo izdelki, ki vsebujejo mineralna olja in kako izdelki na osnovi naravnih maščob.

☹ Konstanten nanos parafinov/mineralnih olj (npr. vazelin) koži na dolgi rok škoduje. Zakaj?

Mineralna olja delujejo okluzivno – po domače povedano ustvarijo film, ki prepreči, da bi voda izhlapevala. Kratkoročen nanos takih produktov pusti na koži občutek izredne navlaženosti, saj prepreči transepidermalno izgubo vode (prehajanje vode iz kože v zrak). Pri pogosti uporabi parafinov se koži tako ni potrebno več truditi za ohranjanje primerne vlažnosti in posledično »zanemari« mehanizme, ki skrbijo za to. Lahko bi rekli, da koža postane lena in odvisna od nanosa parafinov.

Prekinitev uporabe parafinov zato velikokrat vodi v izsušeno kožo, saj ima koža oslabljen mehanizem za vzdrževanje navlaženosti in porušeno  ravnovesje. Poleg tega je bolj dovzetna za okužbe in težave, ki jih povzrčajo mikroorganizmi, saj mineralna olja oslabijo avtohtono mikrofloro, ki je prisotna na zdravi koži in nas ščiti pred nezaželjenimi mikroorganizmi.

🙂 Naravna olja in masla kožo vlažijo, negujejo in ji obenem tudi pustijo dihati. Ne prevzamejo nalog kože tako kot mineralna olja, temveč ji zgolj dajo oporo in »hranijo«. Velikokrat namreč vsebujejo sestavine, ki so že naravno prisotne v koži, tako ne zmotijo njenih naravnih procesov, saj jih koža že pozna. V oljčnem olju je na primer veliko skvalena. Gre za lipid, ki je sestavni del sebuma, njegova produkcija v koži pa se z leti zmanjšuje. Z uporabo izdelkov z oljčnim oljem, kožo zalagamo s skvalenom in tako podpiramo njeno delovanje.

kozmetični izdelki in koža | Nona Luisa®

Pri Noni Luisi se zavedamo, da je dobro poznavanje kože ključno za razvoj učinkovitih kozmetičnih izdelkov, ki pomagajo ohranjati integriteto kože in posledično tudi ravnovesje v našem telesu. Upam, da ta blog pomaga pri spoznavanju pomena kože za naše zdravje in da ji boste s skrbno izbiro kozmetičnih izdelkov ter s pravilnim negovanjem pomagali, da bo v najboljši formi. 💚

Želim ti prijetne trenutke z naravnimi kozmetičnimi izdelki,

Kristina 👋


Napiši komentar

Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.