Kako uspešno nad celulit?

Avtorici: Katjuša Reja Mozetič in Anja Suska

Če z zanimanjem prebiraš ta blog, zagotovo nisi med redkimi srečnicami, ki ob besedi celulit ostanejo popolnoma ravnodušne. Žal se s to grdo nadlogo srečuje kar 90 % žensk starejših od 20 let; velikih, majhnih suhih, močnejših, športnic, manekenk… Jap, biti suh še ne pomeni, da nimaš celulita in večkrat se s celulitom borijo tudi aktivne športnice.

Ker je to še kako aktualen problem nas žensk in poletje je pred vrati, je ta prispevek poln bistvenih informacij, praktičnih nasvetov in idej, ki ti bodo (upam) v pomoč, da odpraviš vzroke za celulit in se ga uspešno lotiš. Tu je prispevek o pravilni prehrani in vadbi napisala Anja Suska, inštruktorica, vlogerka, prehranska svetovalka, diplomirana sociologinja, ki uspešno pomaga ženskam postavljati ustrezne temelje za zdrav način življenja.

Zagotovo si tudi ti kdaj nasedla obljubam čudežnih krem, ki zmanjšajo celulit v dveh tednih ali celo zapravila celo premoženje v kozmetičnih salonih? Pomarančna koža pa še kar vztraja 🙁 . Ne obupaj! Celulit lahko zmanjšaš ali celo premagaš, vendar se moraš zavedati, da to ne gre tako hitro in da je za uspešen boj potrebna vztrajnost in disciplina. Vse te čudežne kreme in tretmaji v kozmetičnih salonih ti bodo lahko pomagali prej doseči cilj, največ pa moraš narediti ti sama. Kako? Zato moraš v prvi vrsti dobro spoznati svojega sovražnika.

Kaj sploh je celulit?

Celulit je sprememba v strukturi podkožja, ki se navzven kaže kot nagubana pomarančna lupina.

Našo kožo sestavlja več plasti:
  • na vrhu je epidermis (vrhnjica),
  • pod njo je dermis (usnjica),
  • nato subdermis (podkožje) – tu nastane celulit
  • in čisto spodaj je mišica.

Celulit nastane v podkožju, ki ga sestavljajo maščobne celice povezane z vezivnim tkivom (kolagenskimi vlakni). Vlakna vezivnega tkiva so pri ženskah pravokotna na površino kože, kar nam omogoča večje raztezanje v nosečnosti, žal pa tudi strukturne spremembe, ki so navzven vidne kot nagrbančena, jamasta koža ali celulit. Pri moških so vezivna tkiva diagonalna in zato je pomarančna koža pri njih zelo redko prisotna.

Celulit najpogosteje prizadene stegna, meča, kolena, roke, trebuh in obraz. Obstaja več stopenj celulita, od začetne stopnje, kjer strukturne spremembe v podkožju niso vidne prostemu očesu, do močno nagubane kože z zatrdlinami, ki so na otip boleče. Uvrščajo ga med estetske težave in ne med bolezenska stanja. Vendar, ko je enkrat porušena struktura podkožja, se začnejo med celicami nabirati tekočina, strupi, poslabša se cirkulacija… zato je lahko celulit vzrok za nastanek različnih težav in bolezni. Predvsem pa je to alarm, da bi bilo dobro spremeniti naš življenjski slog.

Zakaj nastane celulit?

Celulit nastane zaradi zastajanje tekočine, ki ovira normalno preskrbo celic s potrebnimi hranilnimi snovmi in odplavljanjem odpadnih snovi iz podkožja, čemur je vzrok dolgotrajno prepletajoče se delovanje številnih posrednih primarnih in sekundarnih vzrokov.

1. Primarni vzroki za nastanek celulita

Dednost, hormonske spremembe v telesu žensk (puberteta, nosečnost, mena), nekatere bolezni. Na te vzroke ne moremo vplivati in vplivajo na fiziološko stanje kože, na obseg in razporeditev vezivnega in maščobnega tkiva.

2. Sekundarni vzroki za nastanek celulita

Povezani so z življenjskim slogomin so predvsem pospeševalni dejavniki, kot so prekomerna telesna teža, stres, neustrezna prehrana, telesna neaktivnost, veliko sedenja, tesna obutev in obleka, hormonske tablete, neustrezna hidratacija telesa, premalo spanja, kajenje, uživanje alkohola, neustrezna kozmetika, …

     Naredi si seznam vzrokov za nastanek celulita

    Ker je razlogov za nastanek celulita običajno več, je za uspešen boj z njim potreben celostni pristop. Poskušaj analizirati svoj življenjski slog in ugotovi, kateri od naštetih vzrokov so pospešili nastanek celulita pri tebi. Napiši jih, tako jih boš lahko bolj sistematično in zavestno odpravila ali vsaj zmanjšala.

    Kako uspešno nad celulit?

    Če si dobro prebrala vse do tukaj, si svojega tekmeca – celulit  že pobližje spoznala in imaš že spisek navad, ki jih moraš spremeniti, da se ga lahko uspešno znebiš. Da boš dovolj vztrajna je prav, da se zavedaš, da bolj kot je celulit star in višje kot je stopnje, bolj je trdovraten. Prav zato je najbolje, da gremo v boj z njim čim prej. 

    1. Prehrana

    Pri tej temi bi se lahko ustavili in razglabljali 7 dni in 7 noči, pa še ne bi prišli do konca. Ampak ker imam rada preprosto življenje in praktične, uporabne prijeme, bomo skupaj pregledali le ključne točke, ki niso pomembne samo za odpravo celulita, ampak so bistvenega pomena za zdrav vsakdan in naše počutje.

    Prva točka je ta, da se otresemo vsega stresa, ki nam ga povzroča hrana. Obsesivno tehtanje, štetje kalorij, makronutrienotov in občutek krivde po obroku nas bo vrtelo v začaranem krogu diet in negativnih rezultatov. Preprosto je: zdravo se moramo prehranjevati vsak dan (seveda si bomo privoščili v nedeljo kepico sladoleda in v petek kozarec vina 🙂). Spoznati moramo, da je zdrava hrana lahko okusna in preprosta. Držati se moramo le nekaj načel.

    Prehranjevanje naj ne bo stresno, saj stres pospeši nastajanje celulita.

    Sprva bomo z jedilnika črtali enostavne sladkorje, predelane produkte in trans maščobe. Po domače: sladkarije in živila z veliko vsebnostjo sladkorja (sokovi, prevelike količine sadja, marmelade določeni jogurti, kosmiči, …),  belo moko, pekovske izdelke, …  S hladilnika bomo odstranili vso predelano hrano (hrenovke, paštete, salame, zamrznjene pripravljene obroke, fast food.) in seveda cvrto hrano. Le na zadnje pa bomo popazili tudi na sol in slane izdelke.

    Najtežja naloga je za nami. Kako naj torej jemo?

    Vsak obrok naj bo sestavljen iz vseh treh makronutrientov: ogljikovih hidratov in kvalitetnega vira beljakovin ter zdravih maščob. Pri tem izbiramo kompleksne ogljikove hidrate – polnovredna žita in polnozrnate izdelke. Kvaliteten vir beljakovin predstavljajo meso, mlečni izdelki, ribe ali sojini izdelki in stročnice, … Beljakovine oziroma proteini so na tej točki izrednega pomena saj pripomorejo k nastajanju kolagena in celični obnovi. Potem so tu še zdrave maščobe najdemo v oreščkih in semenih, oljčnemu olju, ribah, avokadu, ... Pomanjkanje le teh se pozna tudi na naši koži, laseh, … Pogosto so nas učili, da so maščobe krive za prekomerno telesno težo! Vendar dandanes smernice zdrave prehrane za to krivijo sladkor.

    Sadje in zelenjava. Raje izberimo manj sladke sadeže (jagodičevje, borovnice, maline,…). Te vsebujejo antioksidante, ki se bojujejo s prostimi radikali in toksičnimi metaboliti. Izbiramo sadje in zelenjavo z veliko vitamina C, ki pripomore pri nastajanu kolagena. Naj bo vaš jedlinik res bogat z zelenjavo! Če govorimo o celulitu izbirajte zelenjavo, ki preprečuje zadrževanje vode (šparglji, kumara, zelena,…).

     Na koncu pa najpomebnjše: popijmo vsaj 1,5 l – 2 l vode dnevno. Ne vse na enkrat, počasi, čez cel dan, po kozarcih. Če je voda preveč dolgočasna za tvojo ritko si skuhaj čaj (in ga seveda ne sladkaj). Sama najraje pijem komarčkov čaj ali metin. Nič sladkanih pijač, dietnih kokakol, gaziranih pijač in alkohola.

    Daj si v opomnik, da vsako uro spiješ 2 dcl tekočine.

    Pa še pika na i. Če je le možno, kuhajmo doma. Res je, da nam kuhanje vzame nekaj časa, vendar se kar nekaj stvari lahko pripravimo vnaprej. Z domačo kuho imamo nadzor nad sestavinami, ki jih uporabljamo, plus, jed lahko pripravimo po svojem okusu. Pri kuhanju ne pozabimo uporabiti začimb in zelišč. To bo dalo bogat okus še tako preprosti jedi kot je piščanec. Kurkuma, ingver, kajenski poper, zmanjšjo potrebo po soljenju hrane, hkrati pa delujejo antioksidativno, nevtralizirajo proste radikale in izboljšajo podkožno mikrocirkulacijo. 

    2. Vadba

    Seveda je ključnega pomena za naše zdravje in lep videz tudi gibanje. Kakšno vadbo izbrati, da bo le ta učinkovita pri zmanjšanju celulita? Karkoli 🙂. Samo da se miga! Vse je boljše kot sedenje na kavču. Kljub temu priporočam kombinacijo aerobne in anaerobne vadbe.

    Pod prvo poznamo aerobne aktivnosti kot so tek, kolesarjenje, ples, … Med takšnimi vadbami telo prejme dovolj kisika za ustvarjanje energije, srce hitreje bije, poviša se tudi krvni pritisk, zaradi česar kisik hitreje prihaja in odhaja iz mišic. V mišice se tako dovaja kisik, iz njih pa se odvajajo odpadne snovi (ogljikov dioksid, mlečna kislina).

     

    Druga kategorija vadbe je anerobna kjer se energija obnavlja brez prisotnosti kiska. Takšna vadba je npr. vadba za moč. Telo s staranjem prične izgubljati mišično maso in s tem se upočasni tudi metabolizem, krepilna vadba pa je zato ključnega pomena pri oblikovanju telesa in ohranjanju mišične mase.

    Kombinacija teh dveh oblik vadb nam bo prinesla najboljše rezultate. Za začetek se lahko odpravite na tek z vmesno hojo in nato opravite še nekaj vaj z lastno težo, doma. Vendar pazite, da ne opravljate samo lokalnih vaj za noge in zadnjico. V svojo vadbo vključite celo telo saj bomo le tako preprečili poškodbe in proporcionalnost telesu.

    3. Učinkovita nega pomarančne kože doma

    Obstaja kar nekaj enostavnih metod in načinov za zmanjšanje pomarančne kože, ki jih lahko sami izvajamo doma. Za uspešen boj proti celulitu je pomembna vztrajnost in disciplina.

    Vsa nega za zmanjšanje celulita je usmerjena k naslednjim ciljem:

    • povečati cirkulacijo in oksidacijo kože
    • okrepiti vezivna – kolagenska vlakna
    • zmanjšati zaostajanje tekočine v podkožjlu
    • odstraniti toksine iz telesa.
    Določi svoje kritične točke s pomočjo ogledala.

    Celulit se običajno pojavi le na določenih predelih telesa. Postavi se gola pred osvetljeno ogledalo in opazuj, kje so tvoje kritične točke. Za odkrivanje celulita v zgodnji fazi, je potrebno kožo malo stisniti skupaj, da se pojavi pomarančna koža. Pri proticeluliti negi nameni največjo skrb tem tvojim kritičnim točkam.

    4. Izberi ustrezno kozmetiko, obleko, obuvalo

    Žal se marsikdo ne zaveda, da uporaba neustrezne kozmetike tudi pospeši nastanek celulita. Izogibaj se kozmetike, ki vsebuje:

    • parabene - ker mimikrirajo hormone,
    • naftne derivate - ker se kopičijo v organizmu,
    • aluminijeve soli v dezodorantih - ker preprečujejo potenje in razstrupljanje organizma,
    • umetne dišave, posebno za odišavljenje doma, saj veliko strupov vnesemo v telo tudi skozi dihala,
    • pralni praški in posebej mehčalci za perilo v veliki meri tudi končajo v našem telesu.

    Tesne obleke (tudi perilo za oblikovanje telesa) in obuvala onemogočajo normalen pretok tekočin po telesu in s tem pospešijo nastanek celulita. Tudi prekrižane noge imejmo samo v javnosti. 😉

    DEBELOST  CELULIT

    Velikokrat enačimo debelost s celulitom, vendar gre za različna pojava, čeprav se večinoma pojavita skupaj zaradi napačnega življenjskega sloga. Debelost je kopičenje maščobe, celulit pa je strukturna sprememba podkožja. Zato samo hujšanje ne bo odpravilo celulita. Je pa res, da veliko podkožne maščobe še poveča videz pomarančne kože, zato je v primeru celulita in zamaščenosti potrebno odpraviti oboje.

    Tukaj lahko odkriješ različne recepte None Luise za odpravljanje celulita, ki ti bojo v pomoč pri negi pomarančne kože doma:

    1. Navodila za suho ščetkanje za odpravljanje celulita

    2. Recept za kavni piling in obloge za uspešen boj s celulitom

    3. Recept za masažno olje za učinkovito odpravljanje celulita

    AKCIJA !!!!

    Tako, zdaj smo ti dali dovolj gradiva in informacij o tem, kako uspešno odpraviti celulit. Dopolni seznam z vzroki za nastanek celulita in pri vsakem vzroku napiši, kaj boš spremenila. Naredi si tedenske načrte za vadbo, za prehrano in proticelulitno nego vključi v tvojo dnevno rutino. Če začneš danes in boš disciplinirano se držala tvojih načrtov, bodo čez mesec dni zagotovo vidni že prvi rezultati. Potem pa bo do julija in avgusta, ko nas gre večina na morje, koža še lepša in še bolj gladka.

    Nekatere zelo učinkovite izdelke proti celulitu, ki smo jih zate pripravili pri Noni Luisi lahko naročiš kar tukaj 🙂:

    Želiva ti uspešne zmage nad celulitom,

    Katjuša in Anja 👋


    Napiši komentar

    Komentarji morajo biti odobreni preden bodo objavljeni.